Cukrzyca

42Cukrzyca to poważna choroba, z którą codziennie zmagać musi się bardzo wiele osób na całym świecie. Możemy wyróżnić dwa główne rodzaje cukrzycy, z którymi lekarze i pacjenci mają najczęściej do czynienia. Cukrzyca typu pierwszego określana jest zwykle również jako cukrzyca insulino zależna, jak nazwa wskazuje wiąże się ona bezpośrednio z brakiem insuliny w organizmie. Spowodowana jest zwykle uszkodzeniem i zanikiem komórek beta wysp trzustki, które odpowiedzialne są właśnie za produkcję hormonu jakim jest insulina. Hormon ten w warunkach normalnych wiąże się z receptorami w błonach komórkowych, początkując proces wchłaniania cukrów z krwi do komórek naszego ciała. Kiedy brakuje insuliny, cukier nie może być transportowany do komórek, a jego nadmierna ilość we krwi powoduje znaczne zaburzenia w naszym organizmie. Wielu osobom wydaje się, że cukrzyca powodowana jest nadmiarem zjadanych słodyczy, jak widać nie jest to jednak prawda. Niemniej jednak osoby, cierpiące z powodu tej choroby nie powinny przekraczać dziennej dozwolonej dla siebie dawki cukrów, ponieważ brak insuliny rodzi ogromne kłopoty z jej wchłanianiem. Jakie są jednak objawy tego rodzaju cukrzycy? Przede wszystkim chorobę tę można zdiagnozować na podstawie badania moczu, w którym to pojawią się substancje takie jak glukoza i ciała ketonowe, które nie występują w prawidłowym moczu. Poza tym chory może uskarżać się na senność i zmęczenie. W niektórych przypadkach pojawia się również senność i zmęczenie. Bardzo powszechnym objawem jest również odczuwanie silnego pragnienia oraz głodu, które fachowo określane jest mianem polidypsji. Pomimo tego objawu dość charakterystyczna u chorych jest utrata wagi. Poza tym chory oddaje mocz znacznie częściej niż przeciętny człowiek. Ważne jest przy tym, by chorzy posiadali w domach urządzenie do badania poziomu cukru we krwi. Dzięki temu będą mogli samodzielnie kontrolować u siebie poziom cukru. Urządzenie to jest małe i łatwe w użyciu. Wystarczy włożyć do niego specjalny pasek i nakłuć igłą opuszkę palca. Kropelkę krwi nanosimy na pasek i już kilka sekund później na niewielkim ekranie wyświetla się wynik. Będzie on prawidłowy, jeśli pokaże nam się liczba w zakresie od osiemdziesięciu do stu dwudziestu, przy czym są to normy dla osób, znajdujących się na czczo, bezpośrednio po posiłku poziom cukru drastycznie wzrasta, jednak już godzinę po nim nie powinien przekraczać sto sześćdziesięciu. W razie zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi konieczne będzie wykonanie zastrzyku z insuliny. Obecnie wiele firm produkuje łatwe w użyciu urządzenia, dzięki którym pacjenci mogą sami wykonywać takie drobne zabiegi. Z kolei cukrzyca typu drugiego, czyli insulino niezależna ma nieco inny mechanizm biochemiczny. Wiąże się ona z uszkodzeniem receptorów dla insuliny w komórkach, wskutek czego pomimo jej produkcji nie może ona spełniać swojej funkcji w organizmie. Występuje ona o wiele rzadziej niż cukrzyca typu pierwszego, a jej nadmierna ekspansja bardzo często zaliczana jest do epidemii.

Cholesterol

52Cholesterol to słowo, które wielu osobom spędza sen z powiek. Wielu z nas uważa, że to problem dotyczący głównie starszych osób, należy jednak mieć świadomość tego, iż tak naprawdę nawet ludzie w sile wieku mogą borykać się z tą substancją. Cholesterol kojarzy nam się głównie ze złem, z którym trzeba walczyć, z diaboliczną substancją, która sprawi, iż będziemy musieli wyrzucić z codziennej diety niejedną ulubioną potrawę , a w przyszłości być może doprowadzi nas do ciężkiej choroby jaką jest miażdżyca, wywołująca u wielu pacjentów zawały serca. Mało kto jednak wie, że tak naprawdę cholesterol nie musi być zły, a wręcz nie powinien. Każdy z nas bowiem ma w swoim organizmie „dobry” cholesterol, który pełni wiele ważnych funkcji, przede wszystkim jednak obniża on poziom „złego” cholesterolu we krwi. O co jednak tak naprawdę chodzi z tym złym i dobrym cholesterolem? Dobry cholesterol, bądź fachowo HDL, czyli lipoproteiny o wysokiej gęstości krąży w naszej krwi i oczyszcza ją ze złego cholesteroli, fachowo oznaczanego jako LDL, czyli lipoprotein o małej gęstości. Brzmi to nieco enigmatycznie, jednak tak naprawdę powinniśmy mieć świadomość tego, iż owe obco brzmiące słowa mają nieoceniony wpływ na stan naszego zdrowia. Przede wszystkim zbyt duża ilość złego cholesterolu powoduje odkładanie się złogów na ścianach naczyń krwionośnych. Przez to zmniejsza się ich światło, przez co krew przepływa przez nie z utrudnieniem. W poważniejszych stadiach tych chorób łatwo dochodzi do zatorów, które mogą prowadzić do groźnych chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, czy wreszcie udary, wylewy i zawały serca. Warto mieć świadomość tego, iż poziom cholesterolu w naszym organizmie w dużej mierze uwarunkowany jest naszą dietą oraz trybem życia. Siedząca praca w połączeniu z wysokotłuszczową dietą oraz brak ruchu w czasie wolnym sprawia, że nasz organizm nie może poradzić sobie ze zbyt wysoką liczbą złego cholesterolu, który z tygodnia na tydzień coraz bardziej blokuje nasze naczynia krwionośne. Powinniśmy mieć świadomość tego, iż walkę ze złym cholesterolem można toczyć na dwa sposoby. Przede wszystkim powinniśmy oczywiście starać się ograniczyć liczbę nowopowstałych cząsteczek złego cholesterolu, poza tym ważne jest również zwiększanie liczny dobrego cholesterolu, która bezpośrednio wpływa na zmniejszenie liczy cząsteczek LDL. Jednym z ważnych aspektów, mogących prowadzić do podnoszenia poziomu HDL będzie na przykład wprowadzenie do codziennego życia ćwiczeń fizycznych, które pozwolą nam zredukować masę ciała. Jazda na rowerze, aerobik czy chociażby codzienne spacery mogą sprawić, iż nasz organizm o wiele lepiej będzie radził sobie ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Poza tym do podniesienia poziomu dobrego cholesterolu niezbędna nam będzie modyfikacja naszej diety. Powinny się w niej znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe, które przybierają formę cis, a nie trans. W tym celu warto skonsultować się z lekarzem, który z pewnością poradzi nam usunięcie z diety wysokotłuszczowych, kalorycznych produktów.